Hartelijk welkom op de website van de Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos! Op onze site vindt u informatie over onze vereniging en krijgt u een indruk van de verschillende activiteiten die er plaatsvinden. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij zijn een actieve vereniging, opgericht in 1984. We organiseren lezingen, excursies, beheren een eigen collectie (voorwerpen en foto's), geven een eigen verenigingsblad en boeken uit, enz. Onze vereniging beschikt over een database van de burgelijke stand van heel Giessenlanden en de meeste andere gemeenten uit de Alblasserwaard vanaf ca. 1550. 

Onze drie dorpen kennen al een lange geschiedenis. Er wordt beweerd dat Hoornaar in 642 al te vinden zou zijn in kronieken van de kerk, maar onbekend is waar en hoe dat is vastgelegd. Noordeloos zou (volgens Abraham Kemp) in het jaar 1025 al bekend zijn, maar volgens burgemeester Schakel was dat niet zeker en zeker niet te achterhalen. In documenten wordt Noordeloos in 1263 voor het eerst genoemd. Hoogblokland (kerk) wordt voor het eerst genoemd in 1323 of 1332.