Lezing 27 sept. "100 jaar De Stijl"

Mevr. Carina Mathot houdt op woensdagavond 27 september a.s. een lezing over "100 jaar De Stijl". In 1917 startte Mondriaan met Van Doesburg een tijdschrift ‘De Stijl’. In 2017 herdenken we dat 100 jaar geleden de zeer invloedrijke beweging ‘De Stijl’ van start is  gegaan. Het jaar 2017 is daarom uitgeroepen tot internationaal themajaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’. De inleiding in de eerste editie van tijdschrift De Stijl bestond uit een publicatie van delen van Mondriaan’s manuscript ‘De Nieuwe Beelding in de schilderkunst’ (het Neo-Plasticisme).
Deze lezing vindt plaats in "Het Bruisend Hart" te Hoornaar.

100 jaar De Stijl

Excursie Bronbeek 19 mei 2017

Op vrijdag 19 mei 2017 gingen we met ongeveer 40 leden op excursie naar Bronbeek. Dit in aansluiting op de lezing "Nagalm van een trots imperium" op 22 februari 2017 van Hans van den Akker, conservator van Bronbeek. De bus vertrok om 11.30 uur vanaf het Bruisend Hart te Hoornaar. Om 13.00 uur waren we bij Bronbeek (Arnhem) en werden we ontvangen met koffie/thee en spekkoek. Vervolgens werden we verdeeld in drie groepen en rondgeleid in het museum (en de tuin) o.l.v. een gids. Van 15.00-16.30 uur had iedereen vrij de tijd om rond te lopen in het museum en de tuin. Om 16.30 uur was het tijd voor het onbeperkt Indisch buffet. Erg lekker! Om 19.45 uur waren we weer terug in Hoornaar, omdat we met de bus op de A27 bij Hoogblokland helaas nog even in een file belandden.

Museum Bronbeek belicht de koloniale vaderlandse geschiedenis. Centraal staan de invloed van de overheid op de koloniale samenleving en het optreden van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Het verhaal van Indië’ is de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in Nederlands-Indië.
Van maart t/m juli 2017 is er een tijdelijke tentoonstelling: de overzichtstentoonstelling "Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann". Schilder Wilhelm Bleckmann (1853-1942) was een vernieuwer. Hij brengt als eerste het impressionisme naar Nederlands-Indië.
Op het landgoed zijn verschillende monumenten en gedenktekens. De meeste herinneren aan de bezetting van en de krijgsgevangenschap in Nederlands-Indië. Ook zijn er bijzondere gebouwen, beelden en een plantenkalender.

Bronbeek1Bronbeek2Bronbeek3Bronbeek4

22 maart 2017 Matthaus Passion

Op woensdag 22 maart 2017 verzorgde Hester van Vliet een concertlezing over de Matthäus Passion.
Hester van Vliet vertelde hoe dit grootse muziekstuk in elkaar zit en speelde op hobo live fragmenten uit de Matthäus Passion mee. Zij vertelde over de spelers en de teksten.

De Matthäus Passion gaat over het lijden van Jezus in Zijn laatste dagen en het verraad van Judas. Het gaat ook over wat mensen overkomt en wat ze elkaar aandoen en de keuzes die ze maken. Het lijden, medelijden en meelijden (wat meer is dan meeleven), daar draait het om. Hoe kan een stuk dat zoveel verdriet schijnt op te wekken, tegelijkertijd zoveel schoonheid bevatten?

Hester van Vliet is verbonden aan The Bach Orchestra of the Netherlands. Tevens is zij orkestcoördinator en hoboïste van het Nederlands Begeleidingsorkest, een professioneel begeleidingsorkest voor koren. Ze verzorgt lessen aan de Hoboschool in Arnhem. Daarnaast geeft zij concertlezingen in heel Nederland.

Matthaus Passion foto

Nagalm van een trots imperium

Op woensdag 22 februari  2017 verzorgde dhr. Hans van den Akker een lezing over de "Nagalm van een trots imperium". Dhr. Hans van den Akker, MA (1966) is historicus en conservator van Museum Bronbeek, het museum van de koloniale geschiedenis. Hij vertelde aan de hand van foto's van objecten uit de collectie over de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië. De nadruk lag op het koloniale leger KNIL.
In de 19de eeuw koloniseerde Nederland de archipel met militaire expedities. Er werd een samenleving gevormd van verschillende bevolkingsgroepen, met verschillende rechten en plichten. De Tweede Wereldoorlog werkte als een katalysator en ontwrichtte de samenleving. Kort na deze oorlog koos het grootste deel van die samenleving voor de definitieve onafhankelijkheid van Nederland en op 27 december 1949 veranderde Nederlands-Indië in Indonesië. Alleen Nederlands Nieuw Guinea zou nog tot 1962 bij het Koninkrijk der Nederlanden blijven.

Nederlands Indie2 webversie