Login

Fotoarchief

Sponsors

Open Monumentendag 2017

Open Monumentendag met als thema "Boeren, burgers en buitenlui"

Op zaterdag 9 september 2017 organiseren de historische verenigingen van Giessenlanden van 10.00-16.00 uur diverse gratis activiteiten in het kader van de Open Monumentendag die dit jaar het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui' heeft. Te bezichtigen zijn een kaaspakhuis en boerderijen, maar ook diverse musea en kerken. Meer informatie over het aanbod in de dorpen:

Arkel
In het Kaaspakhuis kunnen bezoekers het een en ander zien over de kaas- en boterbereiding op de boerderij en in de fabriek. Er worden schilderijen van Ooms van boerderijen e.d. uit de Waard tentoongesteld. Op het pleintje bij het Kaaspakhuis staan enkele oude tractoren met oude landbouwwerktuigen opgesteld. Er is een kraampje waar o.a. boeken over het boerenleven van vroeger te koop zijn. Het is ook Melkfabriek Festival op 9 september. Bijna alle bedrijven van dit stukje Arkel doen mee en hebben deze dag hun deur open (van 12-16 uur) en leuke acties.
Verder kan in Arkel de Koepelkerk worden bezocht. Op de plaats van de huidige Koepelkerk stond omstreeks het jaar 640 al een houten kerk. De Koepelkerk is in 1999 gerestaureerd en een gedeelte van het interieur is toen vernieuwd.

Giessenburg
In museum Het Reghthuys (voormalig gemeentehuis) is de nieuwe tentoonstelling Van Klos tot Kant te zien. Daaraan gekoppeld is er een demonstratie kantklossen.
Daarnaast kan in Giessenburg de Hervormde Kerk worden bezocht. Deze dateert uit ongeveer 1450. In deze kerk wordt gezorgd voor muzikale omlijsting.

Hoornaar
Boerderij "De Kerkbuurt", Dorpsweg 125, Hoornaar, is de fraaist bewaarde boerderij van Hoornaar. De bewoonster van dit prachtig gerestaureerde pand kan er boeiend over vertellen.
De monumentale Hervormde kerk aan de overzijde van de Dorpsweg, gebouwd op een donk, is ook geopend op Open Monumentendag.

Noordeloos (Hoogblokland)
Bij Ad en Janneke Boom, Minkeloos 14, is te zien hoe heden ten dage gemolken kan worden (in tegenstelling tot vroeger) met een melkrobot.

Noordeloos
In Noordeloos staat de St. Bonifatiuskerk (hervormde gemeente). De kerk is geopend van 10.00-16.00 uur. De kerk stamt uit de 15de eeuw. In het koor is o.a. een groot grafmonument voor Martinus van Barnevelt (1781), een rijke koopman, woonachtig in Gorinchem, tevens Heer van Noordeloos en Overslingeland, te zien.

Molens Giessenlanden (Molendag SIMAV)
Tijdens Open Monumentendag houdt SIMAV haar molendag. De molens (met uitzondering van het privégedeelte) zijn opengesteld van 10.00-16.00 uur. Alle molens in gemeente Giessenlanden doen mee, dus de Stijve molen, de Boterslootse molen in Noordeloos, de Oudendijkse molen en Scheiwijkse molen in Hoornaar en de korenmolen Jan van Arkel te Arkel. De molenaar vertelt zoveel mogelijk over de functie van de molens vroeger en de huidige functie als cultureel erfgoed.

 

Open monumentendag met BGL logo

Lezing 27 sept. "Mondriaan en 100 jaar De Stijl"

Mevr. Carina Mathot houdt op woensdagavond 27 september a.s. een lezing over "Mondriaan en 100 jaar De Stijl". In 1917 startte Mondriaan met Van Doesburg een tijdschrift ‘De Stijl’. In 2017 herdenken we dat 100 jaar geleden de zeer invloedrijke beweging ‘De Stijl’ van start is  gegaan. Het jaar 2017 is daarom uitgeroepen tot internationaal themajaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’. De inleiding in de eerste editie van tijdschrift De Stijl bestond uit een publicatie van delen van Mondriaans manuscript ‘De Nieuwe Beelding in de schilderkunst’ (het Neo-Plasticisme).
Deze lezing vindt plaats in "Het Bruisend Hart" te Hoornaar.

100 jaar De Stijl

Excursie Bronbeek 19 mei 2017

Op vrijdag 19 mei 2017 gingen we met ongeveer 40 leden op excursie naar Bronbeek. Dit in aansluiting op de lezing "Nagalm van een trots imperium" op 22 februari 2017 van Hans van den Akker, conservator van Bronbeek. De bus vertrok om 11.30 uur vanaf het Bruisend Hart te Hoornaar. Om 13.00 uur waren we bij Bronbeek (Arnhem) en werden we ontvangen met koffie/thee en spekkoek. Vervolgens werden we verdeeld in drie groepen en rondgeleid in het museum (en de tuin) o.l.v. een gids. Van 15.00-16.30 uur had iedereen vrij de tijd om rond te lopen in het museum en de tuin. Om 16.30 uur was het tijd voor het onbeperkt Indisch buffet. Erg lekker! Om 19.45 uur waren we weer terug in Hoornaar, omdat we met de bus op de A27 bij Hoogblokland helaas nog even in een file belandden. 

Museum Bronbeek belicht de koloniale vaderlandse geschiedenis. Centraal staan de invloed van de overheid op de koloniale samenleving en het optreden van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Het verhaal van Indië’ is de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in Nederlands-Indië.
Van maart t/m juli 2017 is er een tijdelijke tentoonstelling: de overzichtstentoonstelling "Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann". Schilder Wilhelm Bleckmann (1853-1942) was een vernieuwer. Hij brengt als eerste het impressionisme naar Nederlands-Indië.
Op het landgoed zijn verschillende monumenten en gedenktekens. De meeste herinneren aan de bezetting van en de krijgsgevangenschap in Nederlands-Indië. Ook zijn er bijzondere gebouwen, beelden en een plantenkalender.

Bronbeek1Bronbeek2Bronbeek3Bronbeek4

22 maart 2017 Matthaus Passion

Op woensdag 22 maart 2017 verzorgde Hester van Vliet een concertlezing over de Matthäus Passion. 
Hester van Vliet vertelde hoe dit grootse muziekstuk in elkaar zit en speelde op hobo live fragmenten uit de Matthäus Passion mee. Zij vertelde over de spelers en de teksten.

De Matthäus Passion gaat over het lijden van Jezus in Zijn laatste dagen en het verraad van Judas. Het gaat ook over wat mensen overkomt en wat ze elkaar aandoen en de keuzes die ze maken. Het lijden, medelijden en meelijden (wat meer is dan meeleven), daar draait het om. Hoe kan een stuk dat zoveel verdriet schijnt op te wekken, tegelijkertijd zoveel schoonheid bevatten? 
             
Hester van Vliet is verbonden aan The Bach Orchestra of the Netherlands. Tevens is zij orkestcoördinator en hoboïste van het Nederlands Begeleidingsorkest, een professioneel begeleidingsorkest voor koren. Ze verzorgt lessen aan de Hoboschool in Arnhem. Daarnaast geeft zij concertlezingen in heel Nederland.

Matthaus Passion foto

 

Facebook