Agenda

Geen evenementen

Fotoarchief

Sponsors

 

bassa

sponsorkliks

rabobank

Peter den Tek, voorzitter van de Stichting Vliegeniersmonument Giessenlanden WO2, verzorgde op woensdag 30 september 2015 een boeiende lezing over de Luchtoorlog boven de Alblasserwaard (1940-1945) in De Hoeksteen te Hoogblokland.

Luchtoorlog

Enkele hulzen - maart 2013 gevonden in Asperen - vormden de aanleiding voor Peter den Tek om onderzoek te doen naar o.a. de luchtoorlog boven de Alblasserwaard (1940-1945). Dit onderzoek heeft ook geleid tot oprichting van genoemde stichting en de verwezenlijking van het vliegeniersmonument ter herinnering aan de zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op het grondgebied van Giessenlanden zijn neergestort.

Vrij snel na de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 begon de Duitse bezetter met het overbrengen van Luftwaffe eenheden naar Nederlandse vliegvelden. Er werd een verfijnd netwerk van radar en luchtafweer geïnstalleerd. Eenheden van de Luftwaffe voerden met succes aanvallen uit op de grote formaties geallieerde bommenwerpers, die overdag en 's nachts heen en weer naar Duitsland vlogen. In de zomer van 1942 mengden ook de Amerikanen zich in de luchtoorlog.

Het jaar 1943 was het keerpunt in de luchtoorlog. Geallieerde jachtvliegtuigen kregen de beschikking over externe brandstoftanks en konden de formaties bommenwerpers tot in Duitsland toe begeleiden en beschermen tegen Duitse jagers. De Duitse oorlogsindustrie en steden werden systematisch verwoest. Duitse vliegvelden in Nederland en België werden herhaaldelijk aangevallen en verwoest. De rol van de Luftwaffe werd steeds minder, waardoor geallieerde vliegtuigen vrijwel vrij spel kregen. 1943 bleek een beslissend jaar voor de luchtoorlog te zijn.

 

 

 


Word lid

Voor 15 euro per jaar worden u en uw huisgenoten lid van onze vereniging