Open Monumentendag 2017

Open Monumentendag met als thema "Boeren, burgers en buitenlui"

Op zaterdag 9 september 2017 organiseren de historische verenigingen van Giessenlanden van 10.00-16.00 uur diverse gratis activiteiten in het kader van de Open Monumentendag die dit jaar het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui' heeft. Te bezichtigen zijn een kaaspakhuis en boerderijen, maar ook diverse musea en kerken. Meer informatie over het aanbod in de dorpen:

Arkel
In het Kaaspakhuis kunnen bezoekers het een en ander zien over de kaas- en boterbereiding op de boerderij en in de fabriek. Er worden schilderijen van Ooms van boerderijen e.d. uit de Waard tentoongesteld. Op het pleintje bij het Kaaspakhuis staan enkele oude tractoren met oude landbouwwerktuigen opgesteld. Er is een kraampje waar o.a. boeken over het boerenleven van vroeger te koop zijn. Het is ook Melkfabriek Festival op 9 september. Bijna alle bedrijven van dit stukje Arkel doen mee en hebben deze dag hun deur open (van 12-16 uur) en leuke acties.
Verder kan in Arkel de Koepelkerk worden bezocht. Op de plaats van de huidige Koepelkerk stond omstreeks het jaar 640 al een houten kerk. De Koepelkerk is in 1999 gerestaureerd en een gedeelte van het interieur is toen vernieuwd.

Giessenburg
In museum Het Reghthuys (voormalig gemeentehuis) is de nieuwe tentoonstelling Van Klos tot Kant te zien. Daaraan gekoppeld is er een demonstratie kantklossen.
Daarnaast kan in Giessenburg de Hervormde Kerk worden bezocht. Deze dateert uit ongeveer 1450. In deze kerk wordt gezorgd voor muzikale omlijsting.

Hoornaar
Boerderij "De Kerkbuurt", Dorpsweg 125, Hoornaar, is de fraaist bewaarde boerderij van Hoornaar. De bewoonster van dit prachtig gerestaureerde pand kan er boeiend over vertellen.
De monumentale Hervormde kerk aan de overzijde van de Dorpsweg, gebouwd op een donk, is ook geopend op Open Monumentendag.

Noordeloos (Hoogblokland)
Bij Ad en Janneke Boom, Minkeloos 14, is te zien hoe heden ten dage gemolken kan worden (in tegenstelling tot vroeger) met een melkrobot.

Noordeloos
In Noordeloos staat de St. Bonifatiuskerk (hervormde gemeente). De kerk is geopend van 10.00-16.00 uur. De kerk stamt uit de 15de eeuw. In het koor is o.a. een groot grafmonument voor Martinus van Barnevelt (1781), een rijke koopman, woonachtig in Gorinchem, tevens Heer van Noordeloos en Overslingeland, te zien.

Molens Giessenlanden (Molendag SIMAV)
Tijdens Open Monumentendag houdt SIMAV haar molendag. De molens (met uitzondering van het privégedeelte) zijn opengesteld van 10.00-16.00 uur. Alle molens in gemeente Giessenlanden doen mee, dus de Stijve molen, de Boterslootse molen in Noordeloos, de Oudendijkse molen en Scheiwijkse molen in Hoornaar en de korenmolen Jan van Arkel te Arkel. De molenaar vertelt zoveel mogelijk over de functie van de molens vroeger en de huidige functie als cultureel erfgoed.

Open monumentendag met BGL logo