Agenda

Geen evenementen

Fotoarchief

Sponsors

 

bassa

sponsorkliks

rabobank

Evenementen kalender

Bekijk per jaar Bekijk per maand Bekijk per week Bekijk vandaag Zoeken Ga naar maand
Bijzondere herinneringen van gewone mensen uit de Minkeloos  
Woensdag 30 Maart 2022, 20:00

Deze avond zal ons lid Arie de Bruin uit Hoogblokland vertellen over "Bijzondere herinneringen van gewone mensen uit de Minkeloos". Zijn Powerpoint-presentatie met toelichting is geheel gebaseerd op hetgeen hij (ooit) vernam van zijn schoonouders, Jo Bor en Ot Boom, in de Tweede Wereldoorlog buurkinderen van elkaar in de Minkeloos (het nog steeds bestaande weggetje tussen Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos), alsmede van een broer van Ot, Freek Boom en een broer van Jo, Arie Bor. Laatstgenoemde schreef een persoonlijk kroniekje van de oorlogsperiode vanaf de invasie in Normandië in 1944, dat na zijn overleden is ontdekt. Hij was vele jaren een zeer actief lid van de vereniging.

Freek Boom bewaarde zijn herinneringen in de vorm van documenten en enkele foto’s. Die lagen na zijn overlijden nog in zijn huisje. De verhalen van Jo Boom-Bor en haar man Ot heeft de presentator in de loop van meerdere jaren uit hun eigen mond vernomen.   

 Met al deze herinneringen wil Arie overbrengen hoe zijn genoemde familieleden aspecten van de oorlog hebben beleefd. Hiermee wordt tevens een klein stukje van de lokale geschiedenis vastgelegd, hetgeen één van de doelen is van de vereniging.

De verhalen vullen elkaar goed aan, waardoor een (zeer beknopt) beeld gegeven kan worden van de gehele oorlogsperiode, vanaf de mobilisatie tot aan de laatste oorlogsdag. Zoals de titel aangeeft, zijn het herinneringen van bewoners van het platteland. Toch is het verrassend wat deze vier mensen ons nog te vertellen hebben.


Word lid

Voor 15 euro per jaar worden u en uw huisgenoten lid van onze vereniging