Lezing Eet!verleden
vrijdag 12 april
Excursie Hattem

Vorig jaar heeft onze vereniging dankzij de Rabo Clubkas Campagne een mooie bijdrage ontvangen van de Rabobank. In 2019 wordt deze Rabo Clubkas Campagne opnieuw georganiseerd.

Op 19 maart a.s. ontvangen leden van de Rabobank per post een unieke code waarmee ze van 19 maart t/m 2 april a.s. kunnen stemmen op hun favoriete club(s). Het totale budget van de Rabo Clubkas Campagne wordt naar rato van het aantal stemmen verdeeld. Mogen wij ook dit jaar (weer) op uw stem rekenen? U vindt onze vereniging onder Hoogblokland. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw stem!

Rabo Clubkas Campagne

Op woensdag 27 maart a.s. verzorgt Manon Henzen een belevenislezing over De geschiedenis van brood. De lezing vindt plaats in het Bruisend Hart, Dirk IV-plein 32, Hoornaar en vangt aan om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 2,00.

Manon Henzen neemt ons mee op een tijdreis langs broodproducten, broodsoorten en eetgewoonten rondom brood, van de Romeinse tijd t/m de 20ste eeuw. Dat alles in de context van eetgewoonten door de eeuwen heen, zodat we ook een beknopt beeld krijgen van de historische keuken van de afgelopen 2000 jaar. De geschiedenis van brood wordt getoond aan de hand van beeldmateriaal (schilderijen, archeologische objecten enz.) en er kan geproefd worden van een aantal historische broodsoorten.

Manon Henzen is oprichter van eet!verleden. Zij is historica en kookliefhebber. Na een studie geschiedenis en Midden-Oostenstudies werkte zij voor verschillende cultuurhistorische organisaties. Haar ervaring als projectmanager en adviseur in de brede erfgoedsector zet zij tegenwoordig in voor het veld van culinaire geschiedenis. Met eet!verleden combineert zij haar passies geschiedenis en koken. Zij heeft het tot haar missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat zij het bijzonder jammer vindt, dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan. Het brood dat tijdens de lezing geproefd kan worden, is afkomstig van biologische bakkerijen in Nijmegen, waarmee de spreekster een samenwerking heeft en met wie zij deze historische broden ontwikkeld heeft.

Deze lezing is een goede voorbereiding op de excursie (voor leden) op vrijdag 12 april a.s. naar Hattem, waarbij we o.a. het bakkerijmuseum bezoeken.
eetverleden brood

Op vrijdag 12 april a.s. gaan we met onze leden - met de bus - op excursie naar Hattem.
Op het programma staan o.a. het Bakkerijmuseum (met demonstratie, museumbezoek en bakkerslunch) en een stadswandeling door historisch Hattem. Voordat we weer in de bus stappen, is er ook vrije tijd in Hattem. Onderweg zullen we halverwege ergens stoppen om pannenkoeken te eten.

Hattem bakkerijmuseum

Extra informatie over Hattem en het Bakkerijmuseum:
Hattem - Hattem is een Hanzestad en gemeente aan de noordrand van de Veluwe. Het stadje wordt omstreeks 800 voor het eerst in de geschiedschrijving genoemd. Hattem kreeg zijn stadsrechten in 1299 van graaf Reinoud I van Gelre. Er zijn veel bezienswaardigheden, zoals de resten van een kasteel, de Dikke Tinne, molen van Fortuin, de Grote Kerk. Genoeg voor een leuke rondleiding door het goed bewaarde stadje. Momenteel heeft Hattem ongeveer 12.000 inwoners.
Bakkerijmuseum Hattem - Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is met drie panden en een tunnel onder de straat, het grootste en meest veelzijdige Bakkerijmuseum van ons land. In dit belevingsmuseum loopt u door de geschiedenis van brood en banket. Het museum vertelt de geschiedenis van de bakkerij van de prehistorie tot aan nu.

Op woensdag 27 februari jl. verzorgde Olga Harmsen een lezing over Art Nouveau.
Art Nouveau, Art Deco, Jugendstil - deze kunststromingen worden aan de lopende band met elkaar verward. De ene stijl is hoekig; de andere sierlijk, met dames in wapperende jurken en vooral veel bloemen. Toch? Maar is dat eigenlijk wel zo?
Wat heeft de Art Nouveau kunstenaars op creatief gebied geïnspireerd? Welke technische ontwikkelingen en veranderingen in de maatschappij hebben deze kunststroming beïnvloed? Hoe is Art Nouveau te herkennen in bijv. de architectuur? Wat zijn de verschillen tussen de stromingen in de verschillende landen? Tijdens deze lezing over Art Nouveau vertelde Olga Harmsen hoe het zit. Zij legde uit wat ertoe heeft geleid dat Art Nouveau zo sensationeel tot bloei kwam en waarom de stroming binnen 20 jaar ook weer net zo snel verdween. De avond werd afgesloten met een ‘virtueel’ rondje langs wat Dordtse Art Nouveau en kriskras door Europa, van Barcelona naar Riga, van Glasgow naar Wenen, met uitstapjes naar Zuid-Amerika, Afrika en China. Het was een fascinerende reis langs betoverend mooie kunst!

Olga Harmsen is eigenaar van projectbureau Maison l’ Art Nouveau.

Maison l Art Nouveau