Agenda

vrijdag 21 juni
Vrijwilligersavond
zaterdag 3 augustus
Jaarmarkt Noordeloos
vrijdag 13 september
Klassendag Open Monumentendag
zaterdag 14 september
Open Monumentendag
woensdag 25 september 20:00 - 22:00
Lezing
zaterdag 5 oktober
Fokveedag Hoornaar
woensdag 30 oktober 20:00 - 22:00
Lezing
woensdag 27 november 20:00 - 22:00
Lezing

Fotoarchief

Sponsors

sponsorkliks

rabobank

Onze vereniging heeft eur 349,25 van de Clubkas Campagne ontvangen, een prachtig bedrag! Hartelijk dank voor uw stem en hartelijk dank Rabobank!
Op 19 maart jl. ontvingen leden van de Rabobank per post een unieke code i.v.m. de Rabo Clubkas Campagne. Met deze unieke code konden Rabobank-leden van 19 maart t/m 2 april 2019 stemmen op hun favoriete club(s). Het totale budget van de Rabo Clubkas Campagne is naar rato van het aantal stemmen verdeeld.

Rabo Clubkas Campagne

Op woensdag 27 maart jl. verzorgde Manon Henzen op zeer boeiende wijze een belevenislezing over De geschiedenis van brood.
Manon Henzen nam ons mee op een tijdreis langs broodproducten, broodsoorten en eetgewoonten rondom brood, van de Romeinse tijd t/m de 20ste eeuw. Dat alles in de context van eetgewoonten door de eeuwen heen, zodat we ook een beknopt beeld krijgen van de historische keuken van de afgelopen 2000 jaar. De geschiedenis van brood werd getoond aan de hand van beeldmateriaal (schilderijen, archeologische objecten enz.) en er kon geproefd worden van een aantal historische broodsoorten.

Manon Henzen is oprichter van eet!verleden. Zij is historica en kookliefhebber. Na een studie geschiedenis en Midden-Oostenstudies werkte zij voor verschillende cultuurhistorische organisaties. Haar ervaring als projectmanager en adviseur in de brede erfgoedsector zet zij tegenwoordig in voor het veld van culinaire geschiedenis. Met eet!verleden combineert zij haar passies geschiedenis en koken. Zij heeft het tot haar missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat zij het bijzonder jammer vindt, dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan. Het brood dat tijdens de belevenislezing geproefd kan worden, is afkomstig van biologische bakkerijen in Nijmegen, waarmee de spreekster een samenwerking heeft en met wie zij deze historische broden ontwikkeld heeft.

eetverleden brood

Op vrijdag 12 april jl. gingen we om 9.00 uur met 38 leden - met de bus - op excursie naar Hattem. Helaas sneuvelde op de Dorpsweg te Hoornaar een ruit van de bus. Bij La Place te Meerkerk wachtten we op een nieuwe bus, die er binnen een kwartier was. Zonder files kwamen we om 10.40 uur aan in Hattem. In Hattem werd eerst het Bakkerijmuseum bezocht. Gestart werd met koffie/thee met een krakeling, vervolgens kregen we een demonstratie symboliek in brood, was er tijd om het museum te bekijken en kregen we aansluitend een heerlijke bakkerslunch. Daarna was het tijd voor een stadswandeling door historisch Hattem o.l.v. een gids. In de resterende vrije tijd kon bijvoorbeeld nog een bezoek worden gebracht aan het Anton Pieck Museum. Op de terugweg werd gestopt bij de Kabouterhut te Amersfoort voor een pannenkoek met een ijsje toe. Het was een fijne dag!

Hattem bakkerijmuseum
Hattem - Hattem is een Hanzestad en gemeente aan de noordrand van de Veluwe. Het stadje wordt omstreeks 800 voor het eerst in de geschiedschrijving genoemd. Hattem kreeg zijn stadsrechten in 1299 van graaf Reinoud I van Gelre. Er zijn veel bezienswaardigheden, zoals de resten van een kasteel, de Dikke Tinne, molen van Fortuin, de Grote Kerk. Genoeg voor een leuke rondleiding door het goed bewaarde stadje. Momenteel heeft Hattem ongeveer 12.000 inwoners.
Bakkerijmuseum Hattem - Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is met drie panden en een tunnel onder de straat, het grootste en meest veelzijdige Bakkerijmuseum van ons land. In dit belevingsmuseum loopt u door de geschiedenis van brood en banket. Het museum vertelt de geschiedenis van de bakkerij van de prehistorie tot aan nu.
Anton Pieck Museum - Het Anton Pieck Museum exposeert werk van de Nederlandse kunstschilder en graficus Anton Pieck. Het museum werd in 1984 geopend door prinses Margriet en beschikt over tientallen originele schilderijen, etsen, lithografieën en zeefdrukken. In de kelder is de originele etspers te zien waar Pieck zelf al zijn etsen op perste.

 

Op woensdag 27 februari jl. verzorgde Olga Harmsen een lezing over Art Nouveau. 
Art Nouveau, Art Deco, Jugendstil - deze kunststromingen worden aan de lopende band met elkaar verward. De ene stijl is hoekig; de andere sierlijk, met dames in wapperende jurken en vooral veel bloemen. Toch? Maar is dat eigenlijk wel zo?
Wat heeft de Art Nouveau kunstenaars op creatief gebied geïnspireerd? Welke technische ontwikkelingen en veranderingen in de maatschappij hebben deze kunststroming beïnvloed? Hoe is Art Nouveau te herkennen in bijv. de architectuur? Wat zijn de verschillen tussen de stromingen in de verschillende landen? Tijdens deze lezing over Art Nouveau vertelde Olga Harmsen hoe het zit. Zij legde uit wat ertoe heeft geleid dat Art Nouveau zo sensationeel tot bloei kwam en waarom de stroming binnen 20 jaar ook weer net zo snel verdween. De avond werd afgesloten met een ‘virtueel’ rondje langs wat Dordtse Art Nouveau en kriskras door Europa, van Barcelona naar Riga, van Glasgow naar Wenen, met uitstapjes naar Zuid-Amerika, Afrika en China. Het was een fascinerende reis langs betoverend mooie kunst!

Olga Harmsen is eigenaar van projectbureau Maison l’ Art Nouveau.

Maison l Art Nouveau

Facebook