Agenda

Geen evenementen

Fotoarchief

Sponsors

sponsorkliks

rabobank

Op woensdag 23 februari a.s. verzorgt mevrouw Hendrikje Hooikammer een lezing over klederdrachten uit Staphorst en omgeving. Ze toont een collectie van verschillende kleding, want voor elke gelegenheid is er, volgens de traditie, speciale kleding.

 

Picture3

De lezing vindt plaats in Het Bruisend Hart, Dirk IV Plein 32 te Hoornaar en vangt aan om 20.00 uur.


Een coronatoegangsbewijs is verplicht. Toegang is gratis voor leden, niet-leden betalen € 5,00 entree.

 

WO 2 Afbeelding 1 Arie de Bruin

Deze presentatie van ons lid, Arie de Bruin, is gebaseerd op hetgeen hij (ooit) vernam van zijn schoonouders Jo Bor en Ot Boom. Zij waren in de Tweede Wereldoorlog buurkinderen van elkaar in de Minkeloos, het nog steeds bestaande weggetje tussen Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos.

Arie Bor, een broer van Jo, schreef een persoonlijk kroniekje van de oorlogsperiode vanaf de invasie in Normandië in 1944. Dit is na zijn overlijden ontdekt. Hij was vele jaren een zeer actief lid van onze vereniging.

Freek Boom, een broer van Ot, bewaarde zijn herinneringen in de vorm van documenten en enkele foto’s. Die lagen na zijn overlijden nog in zijn huisje.

De verhalen van Jo Boom-Bor en haar man Ot heeft de presentator in de loop van meerdere jaren uit hun eigen mond vernomen.
Met al deze herinneringen wil Arie overbrengen hoe zijn genoemde
familieleden aspecten van de oorlog hebben beleefd. Hiermee wordt
tevens een klein stukje van de lokale geschiedenis vastgelegd, hetgeen één van de doelen is van onze vereniging.

De verhalen vullen elkaar goed aan, waardoor een (zeer beknopt) beeld gegeven kan worden van de gehele oorlogsperiode, vanaf de mobilisatie tot aan de laatste oorlogsdag.
Zoals de titel aangeeft, zijn het herinneringen van bewoners van het platteland. Toch is het verrassend wat deze vier mensen ons nog te vertellen hebben.

Deze avond is mede mogelijk gemaakt door een gift van Dorpsberaad Hoogblokland. Iedereen is welkom en iedereen heeft gratis toegang.

Wanneer: woensdag 30 maart
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Den Hoek- Hoogblokland

Op woensdag 27 oktober verzorgt verzorgt mevrouw Annemarie Fokker een lezing over W.G. van de Hulst.

rozemarijntje

W.G. van de Hulst was onderwijzer van beroep. Hij schreef ruim 100 kinderboeken. Door zijn boeken werd het jonge lezertje meegevoerd in een prachtige kinderwereld. Bekende titels zijn bijvoorbeeld ‘Rozemarijntje’ en ‘Jaap Holm’. Zijn boeken werden vertaald in vele talen en werden over de hele wereld gelezen door miljoenen lezers.

Annemarie Fokker heeft een uitgebreide verzameling boeken en verzamelobjecten van W.G. van de Hulst. Annemaries oma uit Leerbroek las haar veel voor uit zijn boeken. Annemarie heeft haar liefde voor de boeken van W.G. van de Hulst al die jaren behouden en verzorgt wekelijks lezingen over deze bekende schrijver.

Deze lezing vindt plaats in Het Bruisend Hart te Hoornaar en vangt aan om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 2,00.

 

De lezing 'Het goede leven' door Annegreet van Bergen gaat vanwege ziekte niet door. We hebben een goed alternatief weten te boeken:

De plundertochten van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem

Hoe ‘gelderaers’ begin zestiende eeuw de Alblasserwaard teisterden “

Door Sander Wassing

 

maartenvanrossem

 

Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. De lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem (ca. 1490-1555) werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossem stond in de zestiende eeuw bekend als de ‘gesel van de boeren’.

Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep.
Decennia lang hield Maarten van Rossem in dienst van de Gelderse hertogen de Nederlanden in zijn greep. In 1513 en opnieuw in 1516 kwam het oorlogsgeweld dichtbij voor de inwoners van de Alblasserwaard. Inwoners van Hofwegen verklaarden ‘…dat zy hebben 11 cleyne haertsteden, die in Julio 1513 all afgebrant waeren van den Gelderschen’. In Molenaarsgraaf werden dat jaar alle huizen met de grond gelijk gemaakt op twee of drie huizen na.


Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand de plattelandsbevolking en de dorpen in de Alblasserwaard in het bijzonder? Kunnen we in kaart brengen welke personen specifiek werden getroffen? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.

Sander Wassing is freelance historicus, houdt lezingen en doet archiefonderzoek. Sander is een begenadigd verteller en heeft eerder bij onslezingen gegeven over Rembrandt en over De Beeldenstor.

De lezing vindt plaats in Het Noorderhuis en vangt aan om 20:00.

Toegang is voor leden gratis. Niet-leden betalen 2 euro.

Aanmelden hoeft niet. Houd er wel rekening mee dat er om een bewijs van vaccinatie of om een negatieve corona test gevraagd kan worden.

 

 

 

 

 

 

Facebook


Word lid

Voor 15 euro per jaar wordt u en uw huisgenoten lid van onze vereniging