ALV + film (van Wout Slob)
woensdag 27 februari 20:00 - 22:00
Lezing Art Nouveau
Lezing Eet!verleden
vrijdag 12 april
Excursie

Op 30 januari a.s. houden wij onze ALV met aansluitend - na de pauze - film, gemaakt door Wout Slob, in het Bruisend Hart te Hoornaar.  Wat voor film is nog even een verrassing.... Heeft u belangstelling om hierbij aan te sluiten? De film start om 21.00 uur. U bent van harte welkom!

Verrassingsfilm

De ALV start om 20.00 uur. De agenda van de ALV is gemaild en/of verzonden aan onze leden:
1. Opening.
2. Vaststellen notulen van de ALV van 2018.
3. Mededelingen en eventueel ingekomen stukken.
4. Jaarverslag 2018.
5. Financieel verslag 2018.
6. Verslag kascommissie.
7. Benoemen van nieuw lid voor de kascommissie.
8. Begroting 2019.
9. Bestuursverkiezing: Statutair aftredend en voor de eerste keer herkiesbaar zijn Marja en Klaas. Zij stellen zich beiden herkiesbaar. Voorstellen voor tegenkandidaten kunnen tot 48 uur voor het begin van de algemene ledenvergadering worden ingediend, mits ondertekend door ten minste tien leden.
10. Rondvraag.

We zijn op zoek naar informatie over het kunstwerk dat u op de foto ziet. Dit kunstwerk is te zien in de kleine zaal in het Dorpshuis te Noordeloos. In het Noorderhuis is voor dit kunstwerk geen plaats en daarom krijgt onze vereniging het aangeboden om te bewaren in onze collectie. Wij zijn op zoek naar meer informatie over dit kunstwerk. We weten wat het betekent: de zon symboliseert de Verenigingsraad, de zwaluwen de verenigingen die alle naar de zon vliegen en zo een eenheid vormen en kracht halen uit die zon. We denken dat het kunstwerk ergens begin jaren 80 door de Verenigingsraad aan het Dorpshuis geschonken is. Weet u wanneer? En waarom? Wellicht bij een jubileum, maar welk? En wie heeft het kunstwerk gemaakt? Heeft u het antwoord op een of meerdere van deze vragen, dan horen we dat graag! Stuur een berichtje naar onze vereniging: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voorbaat dank!
  20181227 foto kunstwerk Noordeloos

Op woensdag 28 november jl. verzorgde de heer Luc Eekhout op boeiende wijze een lezing over de Gouden Koets, een bijzonder koninklijk rijtuig.

De Gouden Koets symboliseert de optimistische en dynamische periode die Nederland aan het einde van de 19de eeuw beleefde. De rijke ornamentiek en vele symbolen vertellen het verhaal van een Europese wereldmacht, die Nederland toen was. De jonge Koningin Wilhelmina kreeg de koets als inhuldigingsgeschenk van de Amsterdammers.

Vanaf het begin is deze koets omstreden geweest, laatstelijk nog vanwege de onderdanigheid waarmee koloniale onderdanen zijn afgebeeld. De merkwaardige concurrentie met de Crème Calèche is nog bij weinigen bekend. Maar als symbool van ons Koningshuis is de Gouden Koets onomstreden en het jaarlijkse, feestelijke gebruik op Prinsjesdag staat bij iedere Nederlander op het netvlies.

Luc Eekhout was achttien jaar lang directeur van het Nationaal Rijtuigmuseum en heeft in die hoedanigheid de catalogus van het Koninklijk Staldepartement samengesteld. Nu is hij directeur van Kasteel Heeswijk bij Den Bosch.

Gouden Koets

Op zaterdag 6 oktober jl. was het weer Fokveedag te Hoornaar. Zoals ieder jaar waren wij ook dit keer weer present met een kraam en een tafereel: December-lekkernijen en -gezelligheid. Traditiegetrouw kon er een rebus worden opgelost. De oplossing was: De Historische Vereniging bakt ze bruin. Uit de goede oplossingen is een winnaar getrokken: Ronia Baan uit Giessenburg. Zij heeft een pakket December-lekkernijen ontvangen.

Fokveedag 2018