Agenda

Geen evenementen

Sponsors

 

bassa

sponsorkliks

rabobank

Eendenkooien in onze omgeving
--Sander Wassing --

Vroeger waren er geen grote veestapels die grote aantallen mensenmonden konden vullen. Als een boer in de zeventiende eeuw tien tot vijftien koeien had, gold hij als zeer vermogend en dat waren de uitzonderingen. Voor een stukje vlees op het bord waren onze voorouders aangewezen op eendenbout. Dit werd gevangen in eendenkooien. Het was een vijver of een rechthoekige plas met vaak meerdere zijsloten (vangpijpen) die in een bocht steeds smaller het land inliepen en uitmonden in een vanghokje. Eromheen stond een bos: dat gaf de eenden een bedrieglijk gevoel van rust en veiligheid.

eendenkooi

In de polders rond onze dorpen hebben eeuwenlang eendenkooien gefunctioneerd. Een aantal kooiplassen is nog altijd goed waarneembaar in het polderlandschap.

De eendenkooien die nog bestaan zijn een onderdeel van ons nationale erfgoed. Vanuit ecologisch perspectief zijn ze waardevol en ook voor genealogen is het interessant om onze kennis van kooiker-families te vergroten. Tegelijk is het een mysterieus fenomeen en bij het grote publiek is er weinig over bekend. Wat weten we van de regionale eendenkooien en/of kooikers? Waar waren zij in onze in de omgeving te vinden? Hoe werkte een eendenkooi?
Deze vragen lopen als een rode draad door de lezing.


Oud inwoner van Noordeloos Henk Horden heeft informatie en foto’s verzameld over de eendenkooi van de fam. Bassa in Noordeloos. Deze zullen met ons worden gedeeld.

 

Locatie: Den Hoek, Hoogblokland.
Leden hebben vrij toegang, niet-leden betalen € 5,00.
Toegang is inclusief koffie in de pauze.


Word lid

Voor 15 euro per jaar worden u en uw huisgenoten lid van onze vereniging