Zaterdag 8 september 2012: Open Monumentendag, met als thema "Groen van Toen".
Open Monumentendag 2012 speelde zich met het thema Groen van Toen vooral buiten af, tussen cultuur en natuur. De geschiedkundige en historische verenigingen van Giessenlanden hadden o.a. in 3 plaatsen in Giessenlanden een rondrit georganiseerd, op de manier van toen: met paard en wagen.
De activiteiten werden mede mogelijk gemaakt door: de Rabobank Vastgoedgroep (hoofdsponsor), De Punt Arkel, Stal Vonk, Rabobank, Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen, Historische Vereniging Arkel & Rietveld en Historische Vereniging Hoogblokland Hoornaar Noordenloos.
Een verslag van deze dag van ons bestuurslid Johan Wallaard:
Om 13.00 stapten wij op het Dirk IV-plein in Hoornaar met ongeveer 20 personen in een mooie paardenkar van stal Vonk in Giessenburg. Na vertrek moesten de paarden meteen aan het werk, de weg loopt omhoog richting de Dorpsweg die ligt op een oude zandstroomrug waarop het dorp Hoornaar is ontstaan.
Anke de Ridder, onze gids, vertelde onderweg over de eerste bewoning, de bouw van de kerk op het hoogste punt van de Donk, en de Wiel achter de Oude Dijk. Na het dorp gingen we de Middenweg op richting Noordeloos. Aan de twee zijden van de oude kade zijn de polders Grootewaard en Minkeloos ontgonnen. Na het oversteken van de provinciale weg kwamen we op de Hugo Botterweg, genoemd naar de eerste kasteelheer van Noordeloos. We passeerden hier wat kleine grienden, vroeger waren deze bedoeld voor het winnen van geriefhout. Op de Botersloot gingen we linksaf richting Noordeloos, waar nog aardig wat oude boerderijen te vinden zijn (helaas is er ook al veel gesloopt). Midden op het dorp, bij de pomp staat een van de oudste boerderijen. We staken weer de provinciale weg N214 over. Op de Grotewaard kwamen we langs de plaats waar vroeger het kasteel, en later “het Slot” heeft gestaan. De gracht is nog goed zichtbaar in het landschap. Verderop langs het water zijn nog de smalle akkers te herkennen waar vroeger hennep voor de touwindustrie werd verbouwd. In de polder Grootewaard, die we aan de andere kant zagen, stonden vroeger twee molens. (Nu vervangen door een elektrisch gemaal.) Daarna gingen we bij de Slingelandse brug weer richting de Dorpsweg van Hoornaar, langs de afgegraven donk, nu een zwembad, en zo weer naar de vertrekplaats van deze leerzame en gezellige rit.