Agenda

woensdag 29 januari 20:00 -
Lezing door Niels de Bruin

Sponsors

 

bassa

sponsorkliks

rabobank

Op zaterdag 10 september 2016 organiseerden de historische verenigingen van Giessenlanden van 10.00-16.00 uur diverse gratis activiteiten in het kader van de Open Monumentendag die dit jaar het thema ‘Iconen en symbolen’ had. Ook waren er veel monumenten te bezichtigen, zoals een kaaspakhuis, melkfabriek en een boerderij. Maar ook prachtige kerken, beelden en musea. Er waren veel bezoekers, wellicht mede door het prachtige weer.

In Arkel waren er veel mensen op de been t.g.v. Open Monumentendag en het open huis van De Melkfabriek (nu een onderkomen voor een flink aantal kleine en grote ondernemers) te Arkel. Museum het Kaaspakhuis werd bezocht door een kleine 200 personen. In het Kaaspakhuis was er aandacht voor de iconen van de industrialisatie in Arkel aan het begin van de vorige eeuw. Er werd een film gedraaid over de geschiedenis van Betondak en er was een fotopresentatie over de melkfabriek. De melkfabriek en Betondak waren belangrijke werkgevers in de vorige eeuw en veel oud-werknemers hebben genoten van hetgeen over deze fabrieken te zien was. Ook de Koepelkerk te Arkel mocht tientallen bezoekers ontvangen. In deze kerk hebben de bovenlichten van de ramen Christelijke symbolen in gekleurd glas.  
De miniconcerten van het Zederiks christelijk mannenkoor, in de hervormde kerken te Hoornaar en Noordeloos, werden goed bezocht.
De bewoonster van het prachtig gerestaureerde pand Boerderij "De Kerkbuurt", Dorpsweg 125, Hoornaar, heeft aan vele bezoekers op boeiende wijze kunnen vertellen over deze icoon van Hoornaar.
En ook de hervormde kerk en museum Het Regthuys te Giessenburg mochten tientallen bezoekers ontvangen.
Al met al een zeer geslaagde dag!

 
Het volledige programma was als volgt:

Arkel
In Arkel kon de Koepelkerk worden bezocht. Op de plaats van de huidige Koepelkerk stond omstreeks het jaar 640 al een houten kerk. De Koepelkerk is in 1999 gerestaureerd en een gedeelte van het interieur is toen vernieuwd. In de bovenlichten van de ramen zijn Christelijke symbolen in gekleurd glas verwerkt.
Verder in Arkel: museum het Kaaspakhuis, Betondak en melkfabriek De Linge als iconen van de industrialisatie aan het begin van de vorige eeuw en het monument op Plein 983, een icoon dat herinnert aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Giessenburg
In de Hervormde Kerk te Giessenburg vertelden gidsen over het kerkgebouw en de heren van Giessenburg. De kerk dateert uit ongeveer 1450.
In museum Het Reghthuys (voormalig gemeentehuis) was, speciaal voor Open Monumentendag, een doorlopende fotopresentatie over de heren van Giessenburg. Daarnaast: een tijdelijke expositie over Mode en Textiel uit vroeger tijd, een videofilm over het Vliegeniersmonument Giessenlanden WO2 en de permanente expositie over de cultuurhistorie van Giessenburg en omgeving.
Verder in Giessenburg: het vliegeniersmonument Giessenlanden WO2, als symbool ter gedenken aan de zes neergestorte vliegtuigen in Giessenlanden in de Tweede Wereldoorlog.

Hoogblokland
Centraal in Hoogblokland staat de beeldengroep "Het blussen van een brand in vroeger dagen" van Marcus Ravenswaaij. Een icoon van de manier van brand blussen in vroeger dagen. Dit beeld staat tegenover de Hervormde kerk te Hoogblokland en het voormalige gemeentehuis van Hoogblokland, nu in gebruik als huisartsenpraktijk.

Hoornaar
Boerderij "De Kerkbuurt", Dorpsweg 125, Hoornaar, is de fraaist bewaarde boerderij van Hoornaar, een icoon. De bewoonster van dit prachtig gerestaureerde pand kan er boeiend over vertellen. 
Hoornaar boerderij Kerkbuurt



Deze boerderij staat tegenover de monumentale hervormde kerk met pastorie. In de kerk was een optreden van het Zederiks christelijk mannenkoor en op andere tijden orgelspel.
Verder in Hoornaar: het beeld van de stier Dirk IV, een icoon van Hoornaar. Stier Dirk IV werd in 1911 aangekocht door de Hoornaarse fokvereniging Verbetering Zij Ons Doel en bleek een zeer goede investering. Dirk IV zorgde voor veel nakomelingen, die veelvuldig prijzen in de wacht sleepten. Hierdoor werd Hoornaar bekend in fokkerswereld in binnen- en buitenland. Het beeld is gemaakt door Marcus Ravenswaaij. Het beeld stond eerst op de kruising Hoge Giessen/Dorpsweg, maar is in 2008 verplaatst naar de huidige locatie: het Dirk IV-plein.

Noordeloos
In Noordeloos was de St. Bonifatiuskerk (hervormde gemeente) geopend. Om 14.00 uur was er een gratis miniconcert van het Zederiks christelijk mannenkoor. De kerk stamt uit de 15de eeuw. In het koor is o.a. een groot grafmonument voor Martinus van Barnevelt (1781), een rijke koopman, woonachtig in Gorinchem, tevens Heer van Noordeloos en Overslingeland te zien.
Ten slotte was in Noordeloos het verenigingsgebouw, Noordzijde 3, van de Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos geopend. De daar aanwezige oudheidkundige voorwerpen zijn veelal giften van particulieren.

Open monumentendag met BGL logo


Word lid

Voor 15 euro per jaar worden u en uw huisgenoten lid van onze vereniging