Agenda

Geen evenementen

Fotoarchief

Sponsors

sponsorkliks

rabobank

Op woensdag 26 september 2018 verzorgde de heer Martin IJzerman op boeiende wijze een lezing over de "17e eeuwse emigratie naar het land van melk en honing (Amerika)". 

In 1632 vertrok Cornelis Teunisz uit Meerkerk over de oceaan naar het verre Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. In 1640 gingen Cornelis en Gysbert Bogaerd uit Schoonrewoerd er heen. Niet alleen in de 17e eeuw, maar ook in de eeuwen daarna vertrokken vele Nederlanders naar Amerika. Jan Hospers en zijn gezin uit Hoogblokland in de 19e eeuw bijvoorbeeld. Fam. Hospers vestigde zich, met ongeveer 600 Hollandse immigranten in Pella en omgeving.

Wat bezielde mensen om te vertrekken en alles achter te laten? Waarom naar Amerika? Kwamen ze moedeloos terug? Gingen ze (eerst) alleen, met achterlating van vrouw en kinderen? Martin IJzerman nam de aanwezigen mee op een reis in de voetsporen van enkele emigranten. Hij liet zien wat er nu nog terug te vinden is van die eerste Hollandse emigranten. De eersten gingen rond 1630 en velen zorgden voor nageslacht in Amerika. Als je daar nu kunt aantonen dat je een nazaat bent van die eerste emigranten, dan ben je bijna van adel.


Emigratie 17e eeuw Amerika 20180926 gecomprimeerd

Facebook